Epidemia e koronavirusit pritet të zgjasë për një vit megjithese mund te kete zhvillime qe mund te dal dhe me heret, deri në pranverën e vitit 2021. Lexohet në një dokument sekret të hartuar nga Public Health England zbuluar nga Guardian. Në këtë periudhë, sa i përket Mbretërisë së Bashkuar, ekspertët që nënshkruan raportin thonë se ata presin 80% të popullatës së infektuar dhe gjithsej 7.9 milion njerëz të detyruar të shkojnë në spital.Kjo eshte nje forme biznesi i ri boterore.

Profesori Chris Whitty, shefi mjekësor britanik dhe këshilltari qeveritar i kryeministrit Boris Johnson, ka thirrur vazhdimisht për një betejë të gjatë për urgjencën e koronavirusit, në Mbretëri dhe në mbarë botën, por pa treguar publikisht afate për tani. Ndërsa ai foli për një 80% të qytetarëve të infektuar në ishull si “skenari i rastit më të keq” të mundshëm në shtet dhe në fund të mbështetet në një pjesë më të vogël të infeksioneve falë miratimit të masave graduale për të përmirësuar, frenuar dhe zbutur pandeminë.

Dokumenti konfidencial i lëshuar nga Guardian duket se tregon kufirin e pritshmërisë si një epilog realist. Dhe ai fton mjekët e NHS që të përgatiten konkretisht për perspektivën se “15% e të infektuarve (ose 7.9 milion njerëz) mund të kenë nevojë për shtrimin në spital” në vend gjatë 12 muajve të ardhshëm.

Teksti arrin në orët në të cilat Matt Hancock, ministri i shëndetësisë i qeverisë Johnson (i akuzuar nga shumë njerëz që kanë ndjekur një strategji pritjeje dhe shikimi deri më tani), konfirmoi qëllimin e tij për të nxitur brenda pak më shumë se një muaji, në ‘si pjesë e një pakete legjislative të urgjencës, një karantinë e përgjithësuar deri në 4 muaj në shtëpi për të gjithë mbi 70-tat në vend.

Supozohet gjithashtu se brenda një ose dy javësh do të ketë ndalesë për të gjitha ngjarjet publike me më shumë se 500 persona, mbyllje të pubs dhe restorante, kthimi në shërbim të mjekëve dhe infermierëve në pension, kërkesa e qeverisë për hotele boshe për qëllime spitalore, etj. konvertimi industrial për të rritur prodhimin e ventilatorëve dhe pajisjeve mjekësore.