Ja cilet jane faktoret qe thuhet se ndikojne:

Perse gjyshja e mamit del se eshte me e rendesishmja?

Zakonisht femijet kalojne me shume kohe me gjyshen e mamit persa kohe qe vete mamaja e tyre do te kaloje me teper kohe me nenen e vet dhe ata rriten perkrah saj.

Shpesh gjyshja e mamit eshte me e disponueshme, psh ne momentin kur shikojne se vajza e tyre eshte ne veshtiresi per rritjen e niperve e te mbesave ato gjyshe ofrohen te ndihmojne menjehere dhe bejne cte munden per ta lehtesuar vajzen.

Gjyshja e mamit qe ne momentin e lindjes e sheh femijen e vajzes se vet si te ‘vetin’ sepse ndryshe nga nusja qe do ishte femija e nuses se djalit. Ndaj thuhet se gjyshja e babait do me shume kohe te ambjentohet me femijen e sapolindur por gjithsesi do te kete ndryshime nese edhe me gjyshen e babit jetojme ne nje shtepi.

Gjyshja e mamit ka nje rendesi gjenetike duke qene se vete ajo ka mbajtur ne barkun e saj femijen e cila e ka pasur te formuar ne organet e saj aparatin riprodhues te brezit pasardhes.

Nenat e reja kane me teper besim tek nenat e tyre nga te cilat jane rritur edhe vete ndaj qe ia lene atyre mirerritjen e kujdesin te femijeve.