Në shtetin e Finlandës nje nga vendet me jete me te bukur të qeverisur nga një 34 vjeçare, viti 2020 pritet të nisë me përgatitjet për eksperimente të rendësishme sociale.Dhe nje nga gjerat me te bukura sepse ne duhet te jemi me shume prane familjeve tona.

Nje imazh i ri Kryeministja e re, 34-vjeçarja Sanna Marin dëshiron të prezantojë javën e shkurtuar të punës, vetëm katër ditë në javë dhe me një program ditor 6 orë në ditë. Dhe më e bukura shte se gjithë kjo do të bëhet pa ulje pagash.

Dhe besoj se kete gje e duan te gjithe.E gjithe arsyeja eshte se ne duhet te rrime me shume me familjet tona.

Ky revolucion siç përshkruhet nga mediat e huaja, ia njeh kështu punonjësve publik të drejtën që koha e udhëtimit të konsiderohet pjesë e orarit zyrtar të punës dhe se ajo duhet te jete brenda ne kohen sikur punon. Kjo risi buron nga një ndryshim në direktivën “Puna e lëvizshme në administratën federale”, e cila thotë se “performanca e punës gjatë udhëtimit në zyrë” mund të miratohet me kusht që lloji i punës, kohëzgjatja dhe kushtet të udhëtimit ta bëjnë këtë të mundur.

Kështu pra, më në fund pranohet se është punë edhe nëse i përgjigjeni një telefonate të shefit, dërgoni dhe merrni e-mail ose mesazhe përmes rrjeteve sociale me udhëzime, kujtesa dhe sqarime mbi angazhimet e ditës.

Kjo eshte nje ide shume e mire dhe nese ky eksperiment del i sukseshem ai mund te perhapet ne shume vende te europes.

Ndaj le te shpresojme qe kjo metode te vije dhe ne shqiperi per te ndihmuar qe familjet te jete me shume ore bashke dhe te rrine me njeri tjetrin.