Ne kete faze te pandemise ku jeni, skenari i dyte i mesimdhenies i pritshem ne kohe tani parashikon se mesimi te zhvillohet midis paraqitjes fizike ne shkolla dhe mesimit online.

Keshtu zhvillimi i oreve thuhet se do jete nje jave mesimi ne shtepi dhe nje jave ne klase. Ndaj edhe shkollat do te bejne ndarjet e klasave duke percaktuar se cilat do te bejne mesim ne javet cift e cilat ne javet tek. Por mund te jete edhe ndarja e grupeve brenda nje klase qe do alternohen.

Gjithçka duket e thjeshtë për shkollat me dy turne. Po ato me tri apo katër të tilla?! Udhëzimi i detajuar i Ministrisë së Arsimit paramendon ndarje në turne e nënturne, duke e çuar ditën e punës së një mësuesi 12 orë, nga ora 08:00 deri në 19:45 kur mbyllet orari i fundit i mësimit që zakonisht priret të jetë online.

Por e gjitha kjo qe me shume mundesi do te corodise jo vetem nxenesit dhe mesuesit por edhe prinderit, do te kerkoje qe te pershtaten shume shpejt te gjithe.

Mirepo ne grupet e mesimit me kater grupe, oret e mesimit do te jene 25 minuteshe kurse tek ato me 2 po 3 turne do te jene oret 30 minuteshe. Keshtu qe ngarkesa e mesuesit ne kete pike do te jene shtate ore shtese ne jave qe do te paguhen me ore shtese,
Sa per te kujtuar duhe te mos harrojme se vleresimi me note do te zhvillohet vetem per oret e qendrimit ne klase.

Një vështirësi ekstra kjo për mësuesit, të cilët duhet të mësojnë mirë të vlerësojnë elektronikisht për detyrat në klasë. Për kohëqëndrimin në klasa mbeten në fuqi rregullat e protokollit të Ministrisë së Shëndetësisë, ku nuk lejohen më shumë se 17 apo 18 nxënës në klasë, dritaret duhet të jenë të hapura dhe nxënësit, krahas detyrave, nuk duhet të shkojnë në shkollë pa maskë e higjienizues.

Nderkohe qe një vështirësi ekstra për mësuesit eshte se ata duhet të mësojnë mirë të vlerësojnë elektronikisht për detyrat në klasë dhe kohëqëndrimin në klasa mbeten në fuqi rregullat e protokollit të Ministrisë së Shëndetësisë, Ne klase nuk lejohen më shumë se 17 apo 18 nxënës në klasë, si edhe dritaret duhet të jenë të hapur. Ndersa dhe nxënësit, krahas detyrave, nuk duhet të shkojnë në shkollë pa maskë e higjienizues me vete.