Australia si kurr me pare po përballet me nje ngjarje te vecante se si hapen vatrat e zjarrit nga zogjt.Thuhet se fenomenin ndodhe nga zogjt.Nuk ndodh kjo gje ne vende te tjera.Kjo po ndodh vetem ne Australi.

Sipas raportimeve bëhet fjalë për një lloj zogu pasi shihen duke përhapur zjarre duke kapur shkopinj flakërues dhe duke i hedhur në fusha të thata kastile per te ndodhur kjo gje.Eshte e habitshme por nje grup shkencetaresh jane duke punuar per kete gje dhe po zbardhin kete histori.

Deri në vitin 2018 mendohej se ata thjesht po përhapnin zjarr rastësisht, sipas National Geographic.

Bob Gosford filloi një projekt të madh kërkimor në vitin 2012 bazuar në regjistrimet e fenomenit ai eshte nje shkencetar rreth zogjve dhe po shikon qe ata mbajn ne sqep nje shkop me zjarr.

Ai thote:“Unë kam parë një skifter të marrë një shkop duke u djegur në kthetrat e tij dhe ta hedh në një copëz të freskët me bar të thatë, gjysmë milje larg, pastaj të presë eksodin e çmendur të brejtësve dhe zvarranikëve të djegur dhe të frikësuar nga zjarri”.

Sa qe Australia eshte nje vend i zhvilluar ndodhin ngjarje qe as qe mendohet ne vendet europiane.