Shqiptaret duan qe te gjithe te jetojne ne Gjermani dhe mendojne se aty rrogat janeme te larta.

Ne te vertete ende nuk dini sa jane vertet pagat atje dhe sa perqindje mbahen nga shteti?

DW ka treguar disa fakte mbi pagat e te gjithe punonjesve ne vende te ndryshme ne Gjermani e aty tregon sa eshte paga sipas kategorive.

Pra per te njejten pune dy persona mund te marrin page te ndryshme sepse ka shume faktore qe ndikojne perfshire ketu edhe jeta familjare dhe ajo personale.

Ndaj gjermanet pyetjen ‘Sa e ke rrogen’ e quajne te papershtatshme, pasi ata edhe nese kthejne pergjigje nuk i referohen pages qe u kalon ne banke por asaj qe e kane ne letra.

Ne vitin 2018 sipas statistikave, te ardhurat mesatare mujore ne Gjermani jane 2.950 euro. Ketu zbriten 33% dhe del afersisht 1000 euro minus per taksat dhe sigurimet shoqerore.

Por edhe tatimet paguhen ne baze e kategorise qe i perket pasi sipas shembujve te ndryshem ne Gjermani nje i maruar qe ka te njejten page paguajne si nje person beqar, paguan me pak ne shtet.

Vendin e pare ne profesionet me te mirepaguara e zene kryemjeket me rroge 120.000 ne vit dhe mjeku specialist me rroge mesatare vjetore 90.000 euro ne vit.

Profesionet me te keqpaguara jane ndihmes kuzhinieret dhe parukieretme 2000 bruto mesatare mujore. Me pas vijne infermieret me page mesatare mujore 2400 euro.

Gjithsesi Gjermania eshte e mbrojtur me ligj pasi e ka te percaktuar aty pagen minimale qe kte nentor eshte vendosur me 9.19 euro per ore.